Scherzi Musicali MenuMaker scherzi-musicali
Document sans titre
Nicolas Achten
bariton, luit, klavecimbel, tripel harp
artistieke leiding

Bariton, klavecinist, luitist, harpist en leider van zijn ensemble Nicolas Achten (¡ã1985, Brussel) heeft zich al op zeer jonge leeftijd een plaats verworven in de oude-muziekwereld. In 2006 werd hij laureaat van het zevende "Concours International de Chant baroque de Chimay". Vervolgens werd hij verkozen tot "Artiste Classique 2009" bij de Octaves de la Musique, en kreeg hij in 2009 de "Prijs voor Jonge Musicus van het Jaar" van de Belgische muziekpers.

Nicolas Achten volgde zang, luit, klavecimbel en barokharp aan de conservatoria van Brussel en Den Haag en vervolmaakte zich tijdens talrijke masterclasses, zoals aan de "Académie baroque d'Ambronay" en het "Centre de la Voix de Royaumont".

Nicolas concerteert sinds 2004 regelmatig met prestigieuze ensembles uit de oude-muziekwereld, zoals l'Arpeggiata, la Fenice, La Petite Bande, Ausonia, les Agrémens, Akadêmia, Les Talens Lyriques, Il Fondamento, Les Musiciens du Louvre, Il Seminario Musicale, le Poème Harmonique en Akademie für Alte Musik Berlin, onder leiding van dirgenten zoals Jean Tubéry, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, Christophe Rousset en René Jacobs.

Hij is één van de weinige klassiek geschoolde zangers die zich, naar historisch voorbeeld, al zingend begeleidt op verschillende instrumenten. Om deze praktijk verder uit te diepen, steeds getoetst aan musicologisch onderzoek, stichtte hij het ensemble Scherzi Musicali, dat reeds op veel bijval en enthousiasme kon rekenen van het publiek en de internationale pers (Diapason d'or découverte, Joker van Crescendo, La Clef van Resmusica, Prelude Classics Award 2009, 4 sterren in "Monde de la Musique", Muse d'Or, Ring de Classique Info, "Outstanding" in "International Record Review"­).

Nicolas Achten doceert zang, luit en historische uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij geeft regelmatig masterclasses over heel Europa (Operastudio Vlaanderen, SIMAW in Namur, University of East Anglia, the York Trust in Norfolk, Conservatorio Milano, ...) en sinds 2007 leidt hij de zomerstages van "Muziektheater Transparant".
Bottom